DOG EYES

LIJO ยท Dog Eyes


"I shouldn't have you."

LIJO laat een menselijke kant zien in de vervreemde tweede single DOG EYES


Indie artpop artiest LIJO brengt haar tweede single DOG EYES uit, een catchy, eerlijk lied over de angst om je kwetsbaar op te stellen.

 

Is het echt beter om iets te verliezen waar je ooit van hield, dan het nooit gehad te hebben? LIJO liet in FUTURE MEMORY al zien dat ze serieuze onderwerpen kon combineren met dansbaarheid en catchy melodieën en bewijst dat opnieuw in het herkenbare, maar eigenzinnige DOG EYES.

 

DOG EYES kaart de toneelstukken aan die we inwendig voor onszelf opvoeren: leugens die we onszelf vertellen en waar we onszelf mee sussen, terwijl we eigenlijk beter weten. Na FUTURE MEMORY bewijst DOG EYES dat LIJO’s nieuwe, ijzige richting geen eenmalige treffer was en dat er meer in het verschiet ligt. LIJO blijft gefascineerd door de onuitputtelijke eigenaardigheid van het menselijk gedrag op grote én kleine schaal en is daar nog lang niet klaar mee.

 

In LIJO’s ogen is alles een show: op kleine schaal zijn we allemaal de hoofdpersoon van ons eigen podium, op grotere schaal doen we alsof we de hoofdpersoon zijn in de wereld. LIJO kaart dit en de gevolgen hiervan aan, maar kleedt het aan met een goed gevoel voor lichtvoetigheid en dansbaarheid, innovatieve melodieën en koortsachtige sounds. LIJO maakt muziek waarbij urgente onderwerpen en catchy songs hand in aan gaan, omdat ze gelooft dat alles wat we kunnen en moeten doen, is mooie dingen toevoegen aan een wereld die dat nodig heeft.

“I lost my youth to a bitter soul
I lost my manners to birth control
I lost my temper to being told
I lost my hopes to building walls
Oh, I fear my hands are empty
Every time I look, every time I look”

 


OVER LIJO

 

Artpop artiest LIJO’s muziek is niet oppervlakkig; haar songs laten luisteraars zowel denken als dansen en zingen.

 

Zijn we niet heel veel met onszelf bezig? In LIJO’s ogen is alles een show: op kleine schaal zijn we allemaal de hoofdpersoon van ons eigen podium, op grotere schaal doen we alsof we de hoofdpersoon zijn in de wereld. LIJO kaart dit en de gevolgen hiervan aan, maar kleedt het aan met een goed gevoel voor lichtvoetigheid en dansbaarheid, innovatieve melodieën en koortsachtige sounds. LIJO maakt muziek waarbij urgente onderwerpen en catchy songs hand in aan gaan, omdat ze gelooft dat alles wat we kunnen en moeten doen, is mooie dingen toevoegen aan een wereld die dat nodig heeft.

LIJO groeide op in een klein dorp waar ze zichzelf leerde pianospelen en schrijven, met weinig kennis van popmuziek. Daarmee legde ze een fundering voor haar eigenzinnige gevoel voor melodieën en lyrics en haar genre-overschrijdende schrijfstijl. Na jaren de drijvende kracht te zijn geweest achter de filmische indiefolkband Ilen Mer, startte ze haar soloproject onder de moniker LIJO en begon ze een ontdekkingstocht naar elektronische elementen in haar muziek. Ze kwam in aanraking met de muziek van artiesten als St Vincent en Roísin Murphy, maar ook Kate Bush en Depeche Mode. Haar eigen werk werd daarmee al gauw ARTPOP of AVANTPOP genoemd, al blijft het lastig om haar muziek in een hokje te stoppen.
Na de release van haar debut EP 'PARTS' speelde ze in Engeland, Duitsland, Polen en Zweden. 
Haar ontembare nieuwsgierigheid en drang om zichzelf te vernieuwen uiten zich in een live-show die altijd in beweging is. LIJO speelt met synths, beats en loops in haar elektronische set en is gefascineerd door samenspelen met gastmuzikanten, wat geresulteerd heeft in een langdurige samenwerking met elektronische celliste Mirthe de Jonge. Haar songs zijn echter net zo overtuigend als ze volledig tot de kern zijn gestript tot alleen haar karakteristieke stem en een piano.